Lykkelig indefra

Hvad vi kan lære af de gode gamle dage

17 marts , 2013 - af Charlotte - Kategori: fællesskab - Tags:
PrintFriendly and PDF

Forleden faldt jeg over sognepræst Lisbeth Smedegaard Andersens kloge ord om lykken.

Hun beskriver, hvordan hun oplever en stigende tendens til individualisme i samfundet, og hvordan vi på den bekostning går glip af værdifulde fællesskaber;

 “I en gammeldags husholdning, arbejdede man sammen, man stod og vaskede op, og jeg er overbevidst om, at der foregik en masse samtaler mellem kvinder. Det er ikke mindst kvinder, der har det svært i dag, depressioner er ofte  noget, kvinder lider af. Jeg tror, at mange gange blev toppen af depressionerne taget, fordi de talte sammen, mens de gjorde noget. Det praktiske, der skulle gøres, fremkaldte en fortrolighed og en tillid…”

Jeg tænker over, hvordan jeg i den seneste tid er begyndt at mødes med mine veninder til en gåtur, og hvor befriende det har været at få vendt stort og småt, mens vinden har bidt i kinderne. Og samme model er jeg begyndt at tilbyde mine coachingkunder, en gåtur, hvor samtalen kan få vinger.

Jeg er sikker på, at mange ting løser sig, hvis vi bare kan få lov at læsse af, hos en der tilbyder at lytte. Vi har ikke nødvendigvis behov for at få tilbudt gode råd og fiks-løsninger. Nogle gange er det rigeligt bare at være med det, som er.

Nu om stunder lever mange også i familielivet et liv ved siden af hinanden. Vi er ganske vist tilstede i samme rum, men sidder måske med hver vores computer eller foran hvert vores fjernsyn. Samtalen/fortællingerne har ringe kår. Selv telefonsamtalerne er ved at blive erstattet af sms.

Hos os forsøger vi til hverdag at fastholde fællesskabet ved måltiderne, hvor hvert familiemedlem får taletid, men efter måltidet er det svært, og særligt i takt med at børnene bliver ældre, og de forsvinder på deres værelser.

Så hvad kan vi lære af fortiden og trække med ind i nutiden?

En god og sund balance mellem egentid og fællestid? At mødes omkring fællesskabende aktiviteter?

At gribe telefonen og ringe til en god ven?

Eller trænger du til at komme med ud og gå en tur, i bidende kulde ganske vist,  men hvor ordene kan få frit løb?

 

 

“Du kan ikke leve uden relationer. Enhver form for lykke i livet har noget at gøre med ens forhold til andre.”

Tidl. sognepræst Lisbeth Smedegaard Andersen

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tilbage

2 kommentarer


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php:251 Stack trace: #0 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php(207): callixtus_commenter_link() #1 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(180): callixtus_custom_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(322): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(2040): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callix in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php on line 251