Lykkelig indefra

Jeg kan være irriterende positiv

28 august , 2012 - af Charlotte - Kategori: brok, reframe - Tags: , ,
PrintFriendly and PDF

Jeg er i reglen positiv, forsøger at reducere brok og forholde mig konstruktivt til tilværelsen.

Forleden sagde min teenagedatter til mig, at jeg var irriterende positiv. Og ja, jeg kan sagtens følge hende, for findes der noget mere belastende end en mor, der hele tiden forsøger at vende solsiden opad, når man nu allermest har lyst til brok og tud?!

Da jeg læste NLP, lærte vi en metode, som hedder reframing, som kort og godt handler om at give tingene en anden ramme, selv om indholdet er det samme. Lad os f.eks. sige, at du vågner en grå og regnfuld morgen. Hvilken betydning tillægger du det? Er det noget lort? Påvirker det dit humør negativt? Eller tænker du, at det lige er vejr til indendørs hygge? Situationen/indholdet er det samme, det regner, men forskellen er hvilken betydning, du tillægger det.

Det er en fin metode, men som med alle andre værktøjer, skal de benyttes, når de er passende. Har manden lige forladt dig eller er hunden blevet kørt over, så er det altså ikke på sin plads, med en kvik lille reframing; “Han var da også belastende!”, “Nå så kan du da blive uafhængig af den hund!”

Anderledes forholder det sig ikke med den positive tilgang. Hvis din teenagedatter eller kollega virkelig trænger til at læsse af, så er det bedste, du kan gøre altså at lytte og ikke bare stille op med en positiv fortolkning af situationen. At få at vide, at du blot skal tænke positivt, kan være som at få et ekstra gok i nødden og tilføre mere dårlig samvittighed; “for det formår jeg altså heller ikke”

Gitte Jørgensen beskriver det så fint i en artikel, som jeg læste i går, hun foreslår, at man i stedet bruger ordene; “Tænk konstruktivt!

“Hvad nu … hvis livet simpelthen bare rammer en? Man er nede. Man er fortvivlet. Man er træt. Hvad så?

Så kan man muligvis ikke tænke positivt hele vejen igennem, men man kan altid tænke konstruktivt. Det er på en måde det samme, men vinklingen er alligevel en anden. Og min erfaring er nu efter et par måneders afprøvning, at den konstruktive tilgang er bedre til at fratage følelser af skyld, selvkritik og præstationsangst, end ”positiv tænkning” er.”

Selvfølgelig er det på en måde præcis det samme, men jeg kan sagtens følge Gittes tankegang.

Så nu vil jeg i stedet forsøge at være røvirriterende konstruktiv.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tilbage

4 kommentarer


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php:251 Stack trace: #0 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php(207): callixtus_commenter_link() #1 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(180): callixtus_custom_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(322): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(2040): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callix in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php on line 251