Lykkelig indefra

Kan man være lykkelig på trods?

PrintFriendly and PDF

Forleden blev jeg spurgt, om jeg har nogen erfaring ift. hverdagslykke og kronisk sygdom. Mit svar var, at jeg fra mit mangeårige virke som ergoterapeut, har erfaring fra arbejdet med kronisk syge og handicappede, og med at få deres hverdagsliv til at fungere igen. På det helt jordnære plan, hvor det f.eks. har handlet om på ny at lære at handle, tage bad og lave mad. Altid med udgangspunkt i, hvad der hos den enkelte var det vigtigste og det meningsgivende.

For mange har det været afgørende at lære at prioritere benhårdt i livet. Sygdommen har medført et begrænset overskud, så kræfterne skulle disponeres. Deltagelse i et familiearrangement kunne betyde, at energien var brugt op mange dage efter, men var måske alligevel det værd. Som kronisk syg, bliver det endnu mere vigtigt at være bevidst om sine livsværdier.

Men min erfaring kommer ikke fra, hvad jeg har oplevet på egen krop og sjæl og omhandler mere hverdagsliv end hverdagslykke. Jeg har dog oplevet, at det kan lade sig gøre – at være lykkelig på trods.

Jeg har f.eks. siddet på plejehjemmet hos en blind og stærkt handicappet ældre dame, som var en af de lykkeligste mennesker, jeg har mødt. Hovedsagelig fordi hun havde besluttet, at sådan skulle det være, hendes livsomstændigheder til trods.Til gengæld møder jeg også jævnligt det modsatte, bitre mennesker, som ser sig selv som systemets ofre.

Så hvad gør forskellen? Hvordan lykkes det at være lykkelig på trods?

Jeg tror, det er et bevidst valg, og bestemt ikke et nemt valg, men et valg der forudsætter, at du dagligt vælger det positive fokus og er taknemmelig for de små ting. På et tidspunkt overvejede jeg at interviewe de mennesker på plejehjemmet, for hvem det lader sig gøre. Tanken har jeg såmænd stadig, for jeg er overbevidst om, at der gemmer sig meget livsvisdom der.

Men hvad tænker du? Måske har du selv svære livsvilkår eller kender nogle som har.

Kan man være lykkelig på trods?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tilbage

15 kommentarer


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php:251 Stack trace: #0 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php(207): callixtus_commenter_link() #1 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(180): callixtus_custom_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(322): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(2040): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callix in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php on line 251