Lykkelig indefra

Når ordet mismodig egentlig er ganske rammende

PrintFriendly and PDF

Står i mit køkken og smager på ordet “mismodig”, jeg ved ikke, om det skyldes min modne alder, men på det seneste har jeg tænkt med vemod over de fine lidt gammeldags danske ord, som efterhånden erstattes af nice og nedern.

For nuancerne i vores sprog gør det nemmere for andre at forstå os. Når min teenagedatter f.eks. svarer fint, hver gang hun bliver spurgt om, hvordan en oplevelse har været, aner jeg ikke, om det betyder, at det var fint= fantastisk, eller fint=halvkedeligt. Så der er jeg begyndt på ægte skolemestermaner at være efter hende og bede om en nuancering.

Men tilbage til ordet mismodig, som har ordene trist og modfalden som synonym, og hvorfor det ord netop er rammende i disse dage. Tja høj feber, hovedpine, ondt i halsen og oven i hatten pms, læg dertil tankerne fra gårsdagens indlæg og syge børn… (og en note til mig selv om aldrig mere at tage vigtige beslutninger i den tilstand).

Nå men, inden jeg hensygner i selvmedlidenhed, vil jeg huske på, at du er, hvad du tænker…og minde mig selv om, at denne tilstand kun er midlertidig. Vælge at acceptere, at sådanne dage er en del af livet, uden at dyrke mismodet yderligere.

Måske var det en ide at udforske andre gammeldags udtryk, der kan trække i den anden retning.

Men hjælp gerne min feberhede hjerne, hvilke opmuntrende danske udtryk har vi, som f.eks. matcher det amerikanske udtryk; “This too will pass” ??

“Du skal ikke græde over spildt mælk“, “Det skal gøre ondt, før det gør godt.”, neej vel??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tilbage

3 kommentarer


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php:251 Stack trace: #0 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php(207): callixtus_commenter_link() #1 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(180): callixtus_custom_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(322): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(2040): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callix in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php on line 251