Lykkelig indefra

Du kan ligeså godt lære at sige undskyld

22 december , 2011 - af Charlotte - Kategori: Ikke kategoriseret
PrintFriendly and PDF

“Charlotte, jeg råbte af mine unger i går! Vi skulle ellers have det så hyggeligt og juleshoppe, men de blev ved med at drille hinanden, og til sidst havnede jeg i det røde felt!”, “Hvordan undgår du den slags?” Spørgsmålet kom fra en god ven, som nok havde forventet et noget andet svar, end det jeg gav.

 

For jeg fortalte historien om dengang min meget erfarne og kompetente underviser i NLP fik et tilsvarende spørgsmål, og hun med et skævt smil svarede; “Du undgår ikke at plumpe i gamle mønstre og vaner og slet ikke når det gælder børneopdragelse! Mine børn får en stor undskylding og et gavekort til en psykolog, når de bliver 18!”

 

Det svar tog tog nemlig lidt af det tunge ansvar og de høje foventninger fra mine skuldre. For ja, du kan gøre dit bedste og det skal du selvfølgelig også, men du vil begå fejl, og du vil komme til at høre dig selv sige ting, som du forsvor, at du aldrig ville sige. For mange af dine reaktionsmønstre er altså præget i dit ubevidste sind helt fra barnsben, hvor du observerede, hvordan dine vigtigste rollemodeller gjorde og lagde erfaringen på lager. (Og dine forældre er præget i deres opvækst, så dem må du også tilgive)

 

Selvfølgelig kan du, efterhånden som du opdager dine reaktionsmønstre, arbejde med dem. Men relationen til dine nærmeste vil i perioder også udfordre dig så meget, at du må lære at sænke overliggeren lidt og tilgive dig selv dine fejl. Til gengæld findes der ingen bedre læring ud i personlig udvikling.

 

Så fortæl de unger, at de er elsket og lær at sige undskyld, når du kvajer dig.

Ps. Forleden gav min teenagedatter mig en indspilling af Rasmus Seebachs dejlige nummer, “I mine øjne”, og det trak tårer, netop fordi vores relation er så “lærerig” for tiden.

“Glem alt det jeg sagde til dig, det var bare ord
Og lige meget hvor i verden du er, så er det der jeg bor
Ser du verden er så stor, at det så nemt at fare vild
Men når jeg ser på dig, ja så finder jeg vejen hjem igen

Du kan se det dybt i mine øjne, selvom jeg ik’ siger det ofte nok
Du kan se at jeg altid står lige her til mit hjerte siger stop
Mennesker kommer og går, men du vil altid være midt i mit liv
Jeg vil elske dig for evigt og hvis du nogensinde var i tvivl”

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tilbage

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *