Lykkelig indefra

De 6 grundlæggende behov – kender du til dem?

08 september , 2011 - af Charlotte - Kategori: Ikke kategoriseret
PrintFriendly and PDF

Mette spurgte mig forleden, i anledning af hendes dilemma og skoleskifte, om værdier skifter plads, og hvordan jeg håndterer, når de gør det.
Det her med værdier er svært at give et knivskarpt svar på, fordi værdier både er individuelle og universelle.

Gennem min uddannelse til coach, fik jeg indblik i, at vi som mennesker generelt har 6 grundlæggende værdier/behov, som vi mere og mindre bevidst stræber efter at få opfyldt;

Disse 6 værdier er følgende;

1: Anerkendelse: Behov for at føle sig unik og anerkendt, som den man er.
2: Samhørighed: Behov for samhørighed og for at føle man hører til
3: Tryghed: Behov for at føle sig tryg og sikker
4: Forandring: Behov for forandring og fornyelse
5: Udvikling: Behov for at lære, forbedre og udvikle sig
6: Bidrage: Behov for at give eller gøre en forskel

Og alle disse værdier har vist sig at være vigtige for os at få indfriet, men alligevel er der forskel på prioriteringen af disse værdier hos hver enkelt af os.

Man siger, at der typisk vil være 2 af værdierne der er allervigtigst for os, og det er altså individuelt, hvilke disse er. Og ja, dette kan ændre sig over tid.
Jeg har f.eks. tidligere haft høj værdi på anerkendelse, men denne værdi er ikke længere så vigtig for mig.
Lige nu er mine top 2 værdier, muligheden for at bidrage og for at udvikle mig.

Det der er så spændende ved at arbejde med værdier, er at de faktisk allertydeligst kommer i spotlyset, når tingene ikke spiller.

Som I Mettes dilemma, hvor hun oplevede, at hendes værdi om anerkendelse blev imødekommet på børnenes Lilleskole, men til gengæld, at hendes værdi på udvikling ikke længere blev indfriet.

Som læserne kommenterer, er det vigtigt på et vist niveau at skelne mellem ens egne behov og ens børns behov og at tage udgangspunkt i deres værdier, samtidig med at man er sit ansvar som forældre bevidst.

I det skoleskifte jeg selv har været gennem med vores store datter, var det netop også udfordringen, da hun har et stort behov for tryghed, og derfor var meget bekymret over et skifte. Men det der gjorde, at vi tog beslutningen, var faktisk, at hun ikke længere fik indfriet sin allervigtigste værdi om samhørighed.

Og nu efter at have oplevet, at skoleskiftet forløb godt, er det fantastisk at opleve, at trygheden ikke længere fylder så meget for hende.
Forleden meldte hun sig f.eks. til et fritidstilbud uden at kende nogle af de øvrige deltagere.

Så det bedste råd, jeg kan give ift. værdier, er at mærke efter i dig selv og stille dig selv spørgsmålene; “Hvad er vigtigst for mig?” og “Bliver dette behov indfriet?”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tilbage

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *