Lykkelig indefra

Bekymrer du dig for meget?

06 februar , 2011 - af Charlotte - Kategori: bekymringer, kontrol, slippe kontrollen
PrintFriendly and PDF

Jeg har lovet Eva med den skønne blog Stjernestøv i silkeregn et indlæg om bekymringer, efter vi har drøftet, hvordan unødige bekymringer kan lægge en dæmper på hverdagslykken.
En af de coachingmodeller, som jeg har brugt allermest i forhold til bekymringer, er kontrolcirklen.
Den illustrerer så glimrende, hvordan vi mennesker bruger unødig energi på at bekymre os om ting, som alligevel ligger udenfor vores kontrol.

Lad mig bruge et eksempel fra mit eget liv:
Op til vores sommerferie har jeg i årevis tjekket DMI flere gange dagligt for at kontrollere, hvilket vejr, de lovede til ferien. Tegnede vejrudsigten skidt, kunne jeg bekymre mig overdrevent om det, og det kunne næsten fjerne min glæde ved den kommende ferie.
Indtil jeg begyndte at spørge mig selv, om vejret i virkeligheden var indenfor min kontrol ?
Og nej, jeg er ikke vejrgud,  så det eneste jeg kunne påvirke i den retning, var min måde at tage det på og det tøj, vi pakkede i kufferten. Jeg kunne med andre ord med sindsro give slip på mine unyttige bekymringer.
Nu tjekker jeg kun DMI af praktiske årsager.

Jeg oplever meget ofte, at mennesker bruger alt for meget energi på at bekymre sig om noget, der alligevel er fuldstændig uden for deres kontrol. I virkeligheden er det begrænset, hvad vi reelt kan kontrollere, som du kan se af cirklen.
Men min erfaring siger mig desværre, at særligt mit eget køn har tilbøjelighed til at prøve at kontrollere så meget som overhoved muligt, hvor det faktisk ville tjene os bedre at give slip.

Næste gang, du står i en situation, hvor du bekymrer dig unødigt, så stil dig selv spørgsmålene –

  • Er dette indenfor min kontrol? – Hvis ikke, så giv slip.
  • Hvis det kan bringes indenfor din indflydelse, så spørg sig selv hvor vigtigt det er, gør så dit bedste i situationen og giv slip på resultatet.
  • Sig eventuelt denne sætning til dig selv;“Alt hvad jeg kan gøre er mit bedste, resten er ikke op til mig”

Jeg har haft masser af bekymringer, – der var dog ikke mange, der blev til noget.

Mark Twain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tilbage

6 kommentarer


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php:251 Stack trace: #0 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php(207): callixtus_commenter_link() #1 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(180): callixtus_custom_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(322): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(2040): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callix in /var/www/lykkepostej.dk/public_html/wp-content/themes/callixtus/functions.php on line 251